Nov pravilnik o čakalnih dobah: čas za pregled pri napotnici zelo hitro za sum maligne bolezni ostaja 15 dni

S 1. avgustom je začel veljati nov Pravilnik o naročanju in upravljanju čakalnih seznamov ter najdaljših dopustnih čakalnih dobah, ki ga je pripravilo Ministrstvo za zdravje. Nov pravilnik določa, da se dopustna čakalna doba pri napotnici s stopnjo nujnosti zelo hitro podaljša iz 14 dni na 30 dni, kar pa je po mnenju Državnega programa obvladovanja raka (DPOR) nedopustno pri sumu na maligna obolenja. V DPOR-ju smo tako v času javne razprave pripravili pripombe, ki jih je Ministrstvo za zdravje upoštevalo pri končnem pravilniku.

»Izjemno nas veseli, da je ministrstvo za zdravje upoštevalo naše pripombe in tako za napotnico s stopnjo nujnosti zelo hitro pri sumu na maligno obolenje ohranilo dopustno čakalno dobo na največ 15 dni. Pri bolnikih z rakom je zgodnje odkrivanje in zdravljenje ključnega pomena za boljši izid bolezni in večjo kakovost življenja,« je povedala dr. Sonja Tomšič, koordinatorica Državnega programa obvladovanja raka 2022-2026.

Ministrstvo za zdravje je 5. 4. 2024 v javno razpravo podalo nov Pravilnik o naročanju in upravljanju čakalnih seznamov ter najdaljših dopustnih čakalnih dobah. DPOR je v času javne razprave na predlog pravilnika podal pripombe, da se mora za maligna obolenja napotnica zelo hitro še naprej obravnavati v roku 15 dni, kar je ministrstvo za zdravje tudi sprejelo in vključilo v nov pravilnik. Ta je bil sprejet v Uradnem listu RS 19. julija 2024 in začel veljati s 1. avgustom 2024.

Zgodnejša diagnoza in obravnava bolnikov z rakom pomeni boljše zdravstvene izide, vključno z boljšim preživetjem in večjo kakovostjo življenja. Zato je DPOR v času javne razprave izrazil nasprotovanje predlagani spremembi časa za najdaljšo dopustno čakalno dobo za napotnico s stopnjo nujnosti zelo hitro s 14 dni na 30 dni v predlogu novega pravilnika o čakalnih dobah. V skladu s sklepom Razširjenega strokovnega kolegija za onkologijo, z dne 8. 12. 2017, ki določa, da naj bi bila najdaljša čakalna doba od suma na maligno obolenje do pregleda pri specialistu 2 tedna, od pregleda pri specialistu do postavitve diagnoze 2 tedna in od diagnoze do zdravljenja največ 1 mesec, je DPOR predlagal, da se pravilnik dopolni tako, da se doda besedilo, da je najdaljša dopustna čakalna doba ob sumu na maligno bolezen 14 dni od prejema napotnice do prve obravnave. MZ je predlog sprejelo, tako da pravilnik sedaj določa, da se na napotni listini ob sumu na maligno obolenje določi stopnja nujnosti zelo hitro ali nujno. Najdaljša dopustna čakalna doba ob sumu na maligno obolenje pri stopnji zelo hitro je 15 dni od uvrstitve na čakalni seznam, pri stopnji nujno pa 24 ur.

Celoten pravilnik je na voljo v Uradnem listu na povezavi – https://www.uradni-list.si/_pdf/2024/Ur/u2024060.pdf (v iskalnik vpišite ključno besedo »čakalne dobe«)

Deli naprej