Ob svetovnem dnevu hepatitisa strokovnjaki pozivajo k testiranju in cepljenju

Pod okriljem Svetovne zdravstvene organizacije (SZO) vsako leto 28. julija obeležujemo svetovni dan hepatitisa. Letošnji slogan je: »Ukrepajte. Testirajte se. Zdravite se. Cepite se.«

Aprila letos je SZO prvič v svet poslala zaskrbljujoče poročilo, da so v postkovidnem obdobju virusni hepatitisi ob tuberkulozi postali najpogostejši vzrok umrljivosti zaradi nalezljivih bolezni. Vsako leto terjajo več kot 1,3 milijona življenj, 700 000 zaradi odpovedi delovanja jeter in več kot pol milijona zaradi primarnega raka jeter. Med vsemi rakavimi obolenji ima rak jeter enega izmed najslabših izidov bolezni, pet let po postavitvi diagnoze preživi le dobra desetina bolnikov. Po najnovejših podatkih je v Evropi 5 % rakov posledica okužb – humani papiloma virus (HPV) najpogosteje povzroča raka materničnega vratu, bakterija Helicobacter pylori raka želodca, okužba z virusom hepatitis B in C pa primarni rak jeter.

Prof. dr. Mojca Matičič, vodja ambulante za virusne hepatitise na ljubljanski infekcijski kliniki, je opozorila, da se večina kronično okuženih s hepatitisom sploh ne zaveda, saj je brez značilnih bolezenskih simptomov in znakov, zato ukrepajo šele tedaj, ko je že prepozno. »Ob tem pa imamo na voljo enostavno in vsem dostopno testiranje za odkrivanje okužbe, odlična in bolniku prijazna zdravila, ter učinkovito in varno cepivo za preprečevanje hepatitisa B in tudi hepatitisa A,« je še poudarila prof. dr. Matičič.

Eno najučinkovitejših zaščit pred rakom v kasnejšem življenjskem obdobju

Cepljenje proti hepatitisu B je v Sloveniji vključeno v nacionalni program cepljenja otrok, rojenih leta 1992 oziroma kasneje. Sprva so bili cepljeni otroci pred vstopom v osnovno šolo, po letu 2020 pa se cepijo otroci v tretjem mesecu starosti s kombiniranim šestvalentnim cepivom. Cepivo se uporablja že skoraj 40 let in je eno najbolj varnih cepiv v zgodovini medicine. Žal pa precepljenost otrok v zadnjih letih močno upada in je v Sloveniji lani dosegla zelo zaskrbljujočo raven pod 80 %. To pomeni, da pri nas vsaj eden od petih otrok ni cepljen proti hepatitisu B. »Apeliramo na starše, naj svojim otrokom omogočijo eno najučinkovitejših zaščit pred rakom v kasnejšem življenjskem obdobju in jih cepijo proti hepatitisu B. Cepljenje priporočamo tudi tistim, rojenim pred letom 1992, saj vsako leto beležimo nove primere okužbe, ki se prenaša predvsem spolno, je dodala prof. dr Matičič.

V Sloveniji imamo tudi različne možnosti za testiranje na okužbo z virusoma hepatitisa B in C, tako znotraj zdravstvenega sistema kot tudi v skupnosti. Na voljo so vsa potrebna zdravila za zdravljenje hepatitisa B in C ter izvajamo strategijo »testiraj in zdravi«. Ker smo pomen hepatitisa C prepoznali že pred skoraj 30 leti in ga ustrezno obravnavali, beležimo v Sloveniji drugo najnižjo prevalenco okužbe z virusom hepatitisa C v Evropi in smo tako primer dobre prakse pri SZO.

Preprečevanje in obvladovanje okužbe s hepatitisom B in C kot pomemben cilj DPOR

V Državnem programu obvladovanja raka posebno pozornost posvečamo preprečevanju in obvladovanju okužb, ki povzročajo raka. Tako imamo tudi na področju obvladovanja okužb s hepatitisom B in C določene cilje oziroma ukrepe:

  • Ukrep 1: Ohraniti visoko precepljenost otrok (delež cepljenih) proti hepatitisu B (okrog 90 odstotkov)
  • Ukrep 2: Izvajanje cepljenja proti hepatitisu B v skupinah prebivalstva z velikim tveganjem za okužbo (zdravstveni delavci, novorojenci okuženih mater, intravenski uživalci drog, zaporniki, moški, ki imajo spolne odnose z moškimi; drugi posamezniki glede na slovenska državna priporočila).
  • Ukrep 3: Ozaveščanje in splošni ukrepi glede preprečevanja okužbe z virusoma hepatitisa B in C v skupinah prebivalstva z velikim tveganjem za okužbo.
  • Ukrep 4: Stalna promocija testiranja na okužbo z virusoma hepatitisa B in C, ozaveščanje o pomenu zgodnjega odkrivanja okužbe ter izvajanje anonimnega brezplačnega testiranja in svetovanja
  • Ukrep 5: Dosledno izvajanje kemoprofilakse pri bolnikih, okuženih z virusom hepatitisa B, ki prejemajo imunosupresivno terapijo v skladu s sprejetimi smernicami ter zdravljenje vseh oseb, akutno ali kronično okuženih z virusom hepatitisa C, ter bolnikov s kroničnim hepatitisom B v skladu z veljavnimi smernicami.

Deli naprej